Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zupa cebulowa z grzankami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebule pokrojone w krążki.

Zupa cebulowa z grzankami.

Składniki:

Zupa cebulowa z grzankami.

 

  • 6 dużych cebul (używałam białych i czerwonych)
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • łyżka mąki
  • łyżka cukru
  • 1,2 l bulionu z warzyw lub kurczaka
  • tymianek
  • rozmaryn
  • pieprz
  • sól
  • pieczywo na grzanki (dowolne)

 

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa z grzankami.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebule pokrojone w krążki. Dodać pokrojony czosnek, smażyć razem ok. 2 min. Dodać cukier, mąkę i smażyć minutę. Następnie dodać bulion do zezłoconej cebuli i gotować ok. 30 min. Na końcu dodać przyprawy. Na oleju podsmażyć na złoto grzanki, oprószyć ziołami, podawać z zupą.