izabela11111

izabela11111

Szef Kuchni
[Przepisów: 156]

Zupa cebulowa z grzankami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Sycąca, aromatyczna oraz bardzo rozgrzewająca zupa, idealna na jesienne i zimowe obiady.

Zupa cebulowa  z grzankami

Składniki:

Zupa cebulowa z grzankami

 

  • 75 dag cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 mały słoik przecieru pomidorowego
  • 1,5 l rosołu wołowego
  • 5 kromek bagietki
  • 5 dag żółtego startego sera
  • gałązka posiekanego koperku
  • sól
  • czarny mielony pieprz
  • posiekany szczypiorek
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa z grzankami
Cebule obierz, pokrój w piórka. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Czosnek z cebulą podsmaż w garnku na 2 -óch łyżkach masła. Do cebuli dodaj przecier. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Mieszając, duś ok. 20 min. Wlej rosół wołowy. Gotuj jeszcze 10 minut. Posyp koperkiem i szczypiorkiem. Bagietkę z obu stron posmaruj pozostałym masłem, posyp serem i zapiecz w piekarniku, aż ser się roztopi. tak przygotowaną bagietkę podawaj do zupy.

Tagi:

sery ser cebula