marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa cebulowa z kawałkami kurczaka.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Cebule obrać,posiekać,podsmażyć na oliwie na rumiano,potem kawałki piersi kurzej.Doprawić.Zalać bulionem,wlać wino.Gotować.Zapiekać z serem.

Zupa cebulowa z kawałkami kurczaka.

Składniki:

Zupa cebulowa z kawałkami kurczaka.

 

  • 4 średnie cebule,(na 5-6 porcji),
  • 60 g.piersi z kurczaka,
  • 1,5 l.bulionu warzywnego,
  • szklanka białego wytrawnego wina,
  • 6 kromek świeżej bagietki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 200 g.tartego sera gruyere,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa z kawałkami kurczaka.
Cebule obrać,umyć,posiekać lub też pokroić w plastry,a z nich wy-
-jąć obręcze i podsmażyć w garnku na oliwie,aż zbrązowieje.Piersi
kurze umyć,osuszyć,pokroić na kawałki nieco wcześniej i podsmażyć na rumiano.Doprawić solą,pieprzem,cukrem,zalać bulionem warzywnym ugotowanym godzinę wcześniej oraz szklanką wina białego wytrawnego.Gotować z 15 min.Dodać drobno pokrojony czosnek,sok z cytryny,pieprz i sól.Gotową zupę przelać do żaroodpornych kokilek,położyć do każdej po kromce bagietki,posypać ją tartym serem i zapiekać w piekarniku 5-10 min. w temp.220 st.C,aż ser się rozpuści.