olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Zupa cebulowa z winem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupa cebulowa z serem, tymiankiem oraz aromatem białego wina nie ma dla siebie żadnej konkurencji. Zapewniam.

Zupa cebulowa z winem

Składniki:

Zupa cebulowa z winem

 

  • 7 cebul
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 200 ml wino białe wytrawne
  • 150 gram ser ementaler
  • 4 łyżki olej
  • 1/2 łyżeczki tymianek
  • 1 Liść laurowy
  • 4 ziarna Ziele angielskie
  • 1 łyżeczki Sól
  • 1/8 łyżeczki Pieprz czarny
  • ½ łyżeczki Cukier

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa z winem
Cebulę kroję w piórka, a następnie podsmażam ją na oleju i posypuję w międzyczasie cukrem, następnie wlewam wino i duszę całość do momentu zredukowania wina. Zawartość patelni przekładam do garnka, następnie dodaję bulion, liść laurowy, ziele angielskie oraz tymianek i całość gotuję. Zupę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Do zupy dodaję drobno pokrojony ser i mieszam go do momentu roztopienia. Następnie podaję zupę w miseczkach.

Tagi:

sery ser cebula