Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Zupa cebulowa z winem i brandy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Coś tylko dla dorosłych!!!

Zupa cebulowa z winem i brandy

Składniki:

Zupa cebulowa z winem i brandy

 

  • 4duże cebule,
  • 1mini kostka czosnek knorr,
  • 1łyżeczka cukru,
  • 1/2łyżeczki suszonego tymianku,
  • 2łyżki mąki,
  • 150ml.wytrawnego białego wina,
  • 30ml.brandy,
  • 3kostki rosołu z kury,
  • 7kromek bulki,
  • 35dag.startego żółtego sera,
  • 1i1\2dag.masła,
  • 30ml.oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa z winem i brandy
W rondelku rozgrzać masło i oliwę i obsmażyć na nim cebulę pokrojoną w talarki,dodać cukier,tymianek i mieszając smażyć około 30min,oprószyć mąką wymieszać.wlać wino i rosół,doprowadzić do wrzenia zebrac powstałą piane i gotowac na małym ogniu okolo40min.Dodać brandy i pokruszoną kostkę czosnkową.Bułkę natrzeć czosnkiem i obsmażyć.Zupę rozlac do żaroodpornych miseczek,włożyć bułkę,posypać żółtym serem i zapiekać 3-4min.,aż ser zacznie się topić.

Tagi:

sery ser cebula