gusiacek18

gusiacek18

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Zupa cebulowo-porowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Do zupki można dodać grzanki

Zupa cebulowo-porowa

Składniki:

Zupa cebulowo-porowa

 

  • 4 cebule
  • 3 pory
  • serek topiony (może być szczypiorkowy)
  • 4 ziemniaki duże
  • śmietana do zup albo 12%
  • 3 kostki rosołowe
  • pieprz, sól i vegeta (można dodać magi)
  • olej do smażenia
  • grzanki lub groszek ptysiowy

 

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowo-porowa
Cebule i por kroimy a następnie rumienimy na złoty kolor na patelni z olejem. Przygotowujemy wywar z kostek rosołowych z odrobiną vegety. Do wywaru dodać cebule i por (przysmażony) oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec miksujemy wszystko blenderem dodając śmietanę i serek topiony. Jeżeli ktoś lubi gęstszą zupkę można dodać odrobinę mąki.

Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym

Tagi:

zupa pory