Mona31

Mona31

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Zupa cebulowo-porowa z grzankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rozgrzewająca zupka na jesienne chłody, bardzo prosta w przygotowaniu:)

Zupa cebulowo-porowa z grzankami

Składniki:

Zupa cebulowo-porowa z grzankami

 

  • 2 duże cebule
  • por
  • kostka rosołowa ( bulion wołowy np.)
  • olej
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • chleb biały
  • masło
  • czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowo-porowa z grzankami
1. W garnku rozpuszczamy kostkę rosołową w 2 litrach wody. 2. Cebulę i pora kroimy drobno. Dodajemy do garnka- pora bezpośrednio po krojeniu, a cebulkę podsmażamy na rumiano. Gotujemy ok. 20 minut 3. Robimy zasmażkę z mąki na oleju, dodajemy delikatnie do zupy, mieszamy i gotujemy 10 minut doprawiając do smaku sola i pieprzem. 4. W tym czasie chleb smarujemy masłem z obu stron, kroimy w kostkę i smażymy podsypując czosnkiem na patelni. 5. Zalewamy grzanki gorącą zupą i rozkoszujemy się smakiem :)

Tagi:

chleb pory