justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Zupa cebulowo- ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszna zupka na postny piątek

Zupa cebulowo- ziemniaczana

Składniki:

Zupa cebulowo- ziemniaczana

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowo- ziemniaczana
Obraną cebulę należy pokroić w piórka. Nie muszą być drobne. Podsmażamy ją na odrobinie rozgrzanego oleju lub masła. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do zagotowania. Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki. Wrzucamy do zupy. Gotujemy tak długo, aż ziemniaki będą w pełni miękkie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Lekko studzimy i miksujemy na jednolitą masę. Zupa świetnie smakuje podana z grzankami, pietruszką i śmietaną. Jeśli chcemy, aby była rzadsza wystarczy dodać więcej bulionu, lub wlać do ugotowanej zupy odrobinę mleka.

Tagi:

ziemniaki