SUPERPRZEPIS

Zupa cheesburgerowa

  • 7
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Zupa cheesburgerowa Więcej zdjęć (5)

Aromatyczna zupa serowa. Smakuje jak cheeseburger, pyszna i pożywna.

Składniki:

Zupa cheesburgerowa

 

  • 100g żółtego sera,
  • 150g serka topionego,
  • 1 litr bulionu wołowego,
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 łyżki mąki,
  • 6-8 łyżek zimnej wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • ostra papryka,
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Zupa cheesburgerowa
Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone i rumienimy je. Mięso przekładamy do bulionu i gotujemy około 25 minut tzn. do miękkości mięsa.

Mąkę rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do bulionu, energicznie mieszamy. Następnie dodajemy starty żółty ser i serek topiony pokrojony w kostkę. Gotujemy całość na wolnym ogniu aż do połączenia składników, co jakiś czas mieszamy.

Gdy ser się rozpuści dodajemy musztardę i ketchup i całość doprawiamy do smaku.

Zupę podajemy z sałatką warzywną ( pokrojony ogórek konserwowy, pomidor, awokado, papryka, cebula) i chipsami tortiila. Smacznego :)
Zupa cheesburgerowa
Następnie dodajemy mięso mielone i rumienimy je.
Zupa cheesburgerowa
ięso przekładamy do bulionu i gotujemy około 25 minut
Zupa cheesburgerowa
Ser ścieramy na tarce, serek topiony kroimy w kostkę.
Zupa cheesburgerowa
Nastepnie dodajemy ketchup i musztardę.

Tagi:

mięso sery ser