bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Zupa chińska ala krabowa wg Królika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Moja własna chińska ala "krabowa" i to nie z Radomia ;)

Zupa chińska ala krabowa wg Królika

Składniki:

Zupa chińska ala krabowa wg Królika

 

  • 1l wywaru (rosołu) jarzynowego
  • pare lisci kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • olej sezamowy
  • sos sojowy
  • pieprz
  • makaron ryżowy nitki
  • 4 paluszki krabowe surimi
  • troche chilii w proszku (dla lubiacych jesc ostro mozna dac sosu chili lub chili papryczke)

Sposób przygotowania:

Zupa chińska ala krabowa wg Królika
Wywar ugotowany dzień wczesniej podgrzałam, wrzuciłam do niego marchewke pokrojona w słupki takie jak zapałki, na patelni podgrzałam 2 łyzki oleju sezamowego i wrzuciłam poszatkowaną kapuste, przesmazyłam, dodałam do wywaru. To sie na małym ogniu gotowało chwilę, nad garnkiem z zupą starłam na tarce na grubych oczkach 3 paluszki krabowe, doprawiłam zupe sosem sojowym, pieprzem, chili i 2 łyzkami oleju sezamowego. W miedzy czasie przygotowałam makaron chiński (zalałam wrzatkiem po 3 minutac odcedziłam).. Do miseczki dałam troche makaronu, zalałam gorącą zupa i na kazda miseczke starłam jeszcze troche paluszka krabowego. Już. Chińśka klabowa z Ladomia gotowa:) Gdybym miała dymkę i trawe cytrynowa to bym jeszcze je dodała. Następnym razem tak zrobie.