przemo78

przemo78

Kucharz
[Przepisów: 6]

Zupa chlebowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa jarzynowa inaczej, dla miłośników eksperymentowania w kuchni :)

Zupa chlebowa

Składniki:

Zupa chlebowa

 

  • Warzywa:
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 małe marchewki,
  • połowa średniego korzenia selera,
  • por (kawałek),
  • garść świeżej lub mrożonej natki pietruszki,
  • łyżeczka posiekanego świeżego (lub mrożonego) lubczyku,
  • cebula,
  • kawałek kapusty włoskiej,
  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 średniej wielkości kromki czerstwego chleba razowego na zakwasie,
  • sól, pieprz mielony i w ziarenkach, majeranek do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa chlebowa
Warzywa obieramy, myjemy i w całości gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kilku ziarenek pieprzu, na wolnym ogniu.W osobnym garnku obgotowujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Kromki chleba kroimy w paski i podsmażamy na maśle razem z posiekaną drobno cebulą. Gdy wywar będzie gotowy, wyjmujemy z niego warzywa, dodajemy obgotowane ziemniaki i podsmażony chleb z cebulką, wszystko razem zagotowujemy, doprawiamy solą , pieprzem i majerankiem do smaku, odstawiamy na ok 2-3 godziny.

Tagi:

chleb