Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa cukiniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczna, lekka, szybka w przygotowaniu zupa z pokrojonej w kostkę młodej cukinii z ziemniakami i cebulką...

Zupa  cukiniowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa cukiniowa

 

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 10 dkg selera korzeniowego
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 2 l bulionu drobiowego
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • natka pietruszki - wg uznania

Sposób przygotowania:

Zupa cukiniowa
Pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewki obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Cukinię umyć, pokroić w kostkę razem ze skórką. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać marchewkę, seler i pietruszkę. Smażyć ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać ziemniaki i cukinię, chwilę podsmażać. lać bulion, zagotować. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną. Każdą porcję zupy na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.
Zupa  cukiniowa
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Zupa  cukiniowa
Marchewki pietruszka i seler dodane do cebuli i podsmażone.
Zupa  cukiniowa
Pokrojona cukinia dodana razem z ziemniakami do podsmażonych warzyw.
Zupa  cukiniowa
Podsmażone na oleju warzywa zalane bulionem drobiowym.