Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa cukiniowa z soczewicą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupa z cukinii z dodatkiem soczewicy i koncentratu pomidorowego.

Zupa cukiniowa z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa cukiniowa z soczewicą

 

  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki oliwy
  • ok. 20 dkg cukinii
  • 2 marchewki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 liście pora
  • 2 liście selera
  • 1 łyżka majeranku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Zupa cukiniowa z soczewicą
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę chili pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). W garnku rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę, czosnek i papryczkę. Cukinię obrać, usunąć jej pestki. Cukinię pokroić w niezbyt dużą kostkę. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Cukinię i marchewkę wrzucić do garnka, wymieszać i smażyć razem ok. 5 minut. Do podsmażonych warzyw dodać trochę soli, pieprz i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać razem z soczewicą do garnka. Wlać bulion, dodać liście pora i selera. Dodać też majeranek. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Zupa cukiniowa z soczewicą
Cebula czosnek i papryczka chili zeszklone na oleju.
Zupa cukiniowa z soczewicą
Marchewki i cukinia obrane pokrojone i wrzucone do garnka.
Zupa cukiniowa z soczewicą
Pieprz sól i koncentrat pomidorowy dodane do podsmażonych warzyw.
Zupa cukiniowa z soczewicą
Obrane i pokrojone ziemniaki dodane razem z soczewicą do garnka.