eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zupa cukiniowo-kurkowa Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Niecodzienne połączenie cukinii i kurek ale jaka pyszna zupa.

Zupa cukiniowo-kurkowa Eli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa cukiniowo-kurkowa Eli

 

  • 1 kg młodej cukini
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1mały młody seler
  • 10 ziemniaków
  • przyprawa typu warzywko
  • 60 dkg kurek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • pieprz
  • sól
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • maggi

Sposób przygotowania:

Zupa cukiniowo-kurkowa Eli
Kurki oczyścić,umyć i dokładnie odsączyć.Cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła,dodać kurki,cebulę,oprószyć solą,pieprzem i smażyć aż odparuje sok.Cukinie umyć i odciąć końcówki.Warzywa i ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę.Cukinie pokroić w kostkę i przesmażyć na pozostałym maśle.W garnku zagotować 3 litry wody,dodać warzywa,ziemniaki,cukinię i gotować.Gdy warzywa będą prawie miękkie przełożyć 1/3 zupy do innego garnka i zmiksować na krem.Do zupy dodać kurki,zmiksowany krem i jeszcze gotować aż wszystko będzie miękkie.Śmietanę wlać do garnka i pomału dolewać część zupy,cały czas mieszając.Zahartowaną śmietanę wlać do zupy i jeszcze zagotować.
Zupa cukiniowo-kurkowa Eli
Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę.
Zupa cukiniowo-kurkowa Eli
Cukinie pokroić w kostkę i przesmażyć na pozostałym maśle.
Zupa cukiniowo-kurkowa Eli
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła,dodać kurki,cebulę,oprószyć solą,pieprzem i smażyć aż odparuje sok.