dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Zupa curry z kurczakiem i imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa z mlekiem kokosowym i liśćmi limonki

Zupa curry z kurczakiem i imbirem

Składniki:

Zupa curry z kurczakiem i imbirem

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 opakowanie mrożonki na patelnię
  • 1.5 litra bulionu
  • kawałek imbiru (ok.3 cm)
  • 2 płaskie łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 liście limonki
  • sok z połowy cytryny
  • świeża kolendra
  • 4 łyżki oleju
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Zupa curry z kurczakiem i imbirem
Umyte i osuszone mięso, pokrój, posól. W woku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć mrożonkę. Podgrzewaj aż warzywa się rozmrożą. Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, usmaż mięso, przełóż do garnka, wlej bulion. Dodaj liście limonki, gotuj na wolnym ogniu. Na te sama patelnię wlej pozostały tłuszcz, podsmaż posiekany czosnek i pokrojony imbir, wsyp kurkumę, cayenne, podgrzej chwilę, przełóż do garnka z kurczakiem. Dodaj warzywa, wlej mleko, sok z cytryny, podgrzej, przed podaniem udekoruj kolendrą.