JohnyBravoooooo

JohnyBravoooooo

Kucharz
[Przepisów: 5]

Zupa cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oryginalna i orientalna zupa owocowa

Zupa cytrynowa

Składniki:

Zupa cytrynowa

 

  • 1 korpus
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • kilka ziarenek pieprzu
  • szczypta soli
  • 1/2 pęczka melisy cytrynowej
  • sok z połówki cytryny
  • 3 żółtka
  • torebka ryżu
  • 1 pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Zupa cytrynowa
Pierś z kurczaka i korpus umyć, włożyć do garnka i zalać 1 litrem wrzącej wody. Posolić, dodać pieprz, całość zagotować na średnim ogniu. Włoszczyznę umyć, oczyścić, pokroić i wrzucić do mięsa. Melisę cytrynową umyć, osuszyć i drobno posiekać. Ugotowane mięso wyjąć z rosołu i pokroić w drobne kawałki. Rosół przecedzić, ponownie podgrzać. Żółtka wymieszać z trzema łyżkami gorącego rosołu, połączyć z pozostałym rosołem. Przyprawić sokiem z cytryny. Dodać melisę cytrynową, posiekany szczypiorek i natkę. Podawać z ugotowanym wcześniej w osolonej wodzie ryżem. Smacznego!