jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Zupa cytrynowa na rosole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Zupa jest orzeźwiająca. Ma delikatny smak i przyjemny zapach cytrynowy. Polecam szczególnie na upalne dni.

Zupa cytrynowa na rosole

Składniki:

Zupa cytrynowa na rosole

 

  • Składniki:
  • 1 litr rosołu z kurczaka,
  • 100 g ryżu,
  • Sok z jednej cytryny,
  • 1 jajko,
  • Sól, pieprz,
  • Natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Zupa cytrynowa na rosole
Gotowy rosół (świeżo ugotowany lub z poprzedniego dnia) należy zagotowujemy. Następnie dodajemy do niego ryż. Całość gotujemy około 15 minut. W trakcie gotowania zupę mieszamy, by ryz się nie przywarł do dna. W oddzielnej misce wybijamy jajko i ubijamy z sokiem z cytryny. Do ubitego jajka dokładamy około 0,5 szklanki gorącego rosołu. tak przygotowaną mieszaninę wlewamy do zupy. Całość chwilkę gotujemy. Gotowa zupę porcjujemy na talerze i oprószamy natką pietruszki.