czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Zupa czekoladowa z biszkoptami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis pochodzi z kuchni staropolskiej. Jest świetną porcją energii. Można podawać też z makaronem, herbatnikami czy płatkami.

Zupa czekoladowa z biszkoptami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa czekoladowa z biszkoptami

 

  • SKŁADNIKI:
  • 1litr i 1 szkl. mleka 3,2%,
  • łyżeczka masła,
  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • łyżeczka mąki pszennej,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • pełna łyżeczka kakao,
  • 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 żółtka,
  • płaska łyżka cukru,
  • pokruszone biszkopty.

Sposób przygotowania:

Zupa czekoladowa z biszkoptami
Litr mleka zagotować z masłem oraz połamaną czekoladą. Żółtka utrzeć z cukrem. W szkl zimnego mleka rozprowadzić mąki, kakao oraz cukier waniliowy. Dodać do gorącego mleka, zagotować. Zdjąć z ognia, ucierając, dodawać żółtka z cukrem. Podawać z pokruszonymi biszkoptami.
Zupa czekoladowa z biszkoptami
Etap 1