Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Zupa - czerwone orzeźwienie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest to orzeźwiająca szybka zupa akurat na po imprezowe dolegliwości.

Zupa - czerwone orzeźwienie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa - czerwone orzeźwienie

 

  • 2 litry rosołu
  • obrane mięso z rosołu
  • 200 g kiełbasy
  • warzywa jakie mamy w rosole
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 gotowane buraki
  • łyżka majeranku
  • liść laurowy
  • 5 kulek pieprzu
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • łyżka otartej skórki z cytryny
  • łyżka soku cytrynowego
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • płaska łyżeczka czerwonego pieprzu
  • sól do smaku
  • śmietana do zabielenia

Sposób przygotowania:

Zupa - czerwone orzeźwienie
Warzywa z rosołu ścieramy na tarce o dużych oczkach, to samo robimy z burakami. Kapustę lekko przecinamy nożem aby była drobniejsza, płuczemy aby nie była zbyt kwaśna i wrzucamy na rosół. Dodajemy ziele, liść i kulki pieprzu gotujemy do miękkości. Mięso obieramy i kroimy dość drobno. Jeśli mięsa jest mało, dodajemy kiełbasę, którą kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni aż się zarumieni. Do miękkiej kapusty dodajemy kiełbasę, starte warzywa i resztę przypraw. A na patelni po kiełbasie podpiekamy gotowane mięso i dodajemy do zupy. Doprawiamy ostatecznie, na talerz dajemy kleks ze śmietany i posypujemy natką.
Zupa - czerwone orzeźwienie
Wcześniej ugotowane buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Zupa - czerwone orzeźwienie
Aby zupa była bardziej sycąca dodajemy wędlinę.
Zupa - czerwone orzeźwienie
Kiełbasę podpiekamy na suchej patelni, a na pozostałym po niej tłuszczu podsmażamy mięso z rosołu.