mimi65

mimi65

Kucharz
[Przepisów: 14]

Zupa czosnkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniale rozgrzewa w chłodne dni.

Zupa czosnkowa

Składniki:

Zupa czosnkowa

 

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 litr maślanki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • 20 dag bryndzy
  • 2 kromki chleba
  • sól.

Sposób przygotowania:

Zupa czosnkowa
Zagotować 1/2 litra wody.Obrany czosnek rozetrzeć z solą, cebulę posiekać i wszystko razem wrzucić do wrzątku.Gotować pod przykryciem ok. 10 minut.Mąkę rozetrzeć ze śmietaną, dodać trochę wrzątku, wymieszać i wlać do wrzątku.Zagotować, zdjąć z ognia.Maślankę zmiksować z bryndzą.Gdy mieszanina będzie gładka , dodać do garnka z lekko przestudzonym wywarem z czosnku i cebuli.Podgrzewać przez chwilę .Nie gotować! Chleb pokroić w kostkę i wyłożyć na blachę posmarowaną oliwą i wstawić na kilka minut do piekarnika.Przyrumienionymi grzankami posypać zupę na talerzu.Można także dodać , ale niekoniecznie, pokrojony w kostkę i podsmażony boczek.

Tagi:

chleb