bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Zupa czosnkowa w bochenku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tradycyjna zupa czoskowa moje odkrycie z Zuberca. Polecam na zimowe wieczory

Zupa czosnkowa w bochenku

Składniki:

Zupa czosnkowa w bochenku

 

  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 5 ząbki czosnku (moze byc wiecej)
  • 1 kostka bulionu wołowego (lub litr domowego rosołu)
  • 1 mały okrągły bochenek chleba - zakopek
  • wegeta
  • sól
  • pieprz
  • natka

Sposób przygotowania:

Zupa czosnkowa w bochenku
Przygotowuje sobie baze czyli chleb. Odkrajam wierzch chleba i wybieram miękisz ale nie cały, na bokach ma zostac tyle zeby chleb nie przemókl gdy bedzie w nim zupa i zeby jedzący z niego mogli go sobie wybierac łyzka razem z zupą. Cebulę i czosnek siekamy, szklimy na oleju. Gotujemy wywar (albo rosół albo z kostki). Wrzucam miękisz chleba, dodaje przesmażoną cebule z czosnkiem. Następnie gorącą przelewam zupe do miskera gdzie ja miksuje, wbija jajka i jeszcze raz szybko miksuje zeby sie nie ścieły. Przyprawiam pieprzem i wegetą jesli jest taka potrzeba. Jelsi zupa wydaje mi sie za mało czosnkowa to wrzucam do niej posiekane 1-2 zabki czosnku i jeszcze raz miksuje wszystko. Ma miec fajny czosnkowy smak ale nie ostry wiec nie przeciskam czosnku przez praske tylko siekam na kawałeczki nozem. Wlewam do chleba, supię natka i gotowe. Smacznego!