marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa czosnkowa z kiełbasą chorizo.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jarzyny umyć i pokroić,kiełbasę również,bułkę pokroić na kromki,czosnek obrać,obsmażyć,dodać pomidory i kiełbasę,obsmażyć,zalać wodą.Gotować

Zupa czosnkowa z kiełbasą chorizo.

Składniki:

Zupa czosnkowa z kiełbasą chorizo.

 

  • 1 pęto kiełbasy chorizo,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 4 duże i świeże pomidory,
  • 2 świeże czerwone papryki
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka zmielonej słodkiej papryki,
  • 1/2 czerstwej bułki,
  • 1,5 l.wody,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Zupa czosnkowa z kiełbasą chorizo.
Bułkę pokroić na cienkie kromki,pomidory opłukać i sparzyć wrzątkiem,obrać i przetrzeć przez sito.Kiełbasę pokroić na plasterki,czosnek obrać,opłukać i posiekać drobno,a następnie obsmażyć na małym ogniu,aż będzie miękki i przeźroczysty.Dodać pomidory i kiełbasę i smażyć jeszcze z 2 min.Dodać pokrojoną paprykę i smażyć z 5 min.ciągle mieszając.Dodać bułkę i zrumienić lekko,ale nie za mocno.Dodać łyżeczkę mielonej słodkiej papryki,zalać wodą,wymieszać i doprawić solą i pieprzem,ale nie za dużo,bo kiełbasa jest nieco ostra.Gotować na małym ogniu bez pokrywki przez 10 min..Podawać zupę na ogrzanych talerzach.