misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Zupa czosnkowo – cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

polecam smaczną zupę czosnkowo-cebulową....

Zupa czosnkowo – cebulowa

Składniki:

Zupa czosnkowo – cebulowa

 

  • 90g masła
  • 5 dużych cebul, obranych i pokrojonych w plasterki
  • 12 ząbków czosnku
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 1 łyżeczka od herbaty cukru
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 3 filiżanki wody
  • 1/3 filiżanki czerwonego wina
  • 1 łyżka stołowa sherry
  • 1/4 filiżanki posiekanej natki pietruszki
  • bagietka pocięta na 12 kromek
  • 90g roztopionego masła
  • 250g startego sera (np.gruyere)
  • 1/4 filiżanki startego parmezanu

 

Sposób przygotowania:

Zupa czosnkowo – cebulowa
Rozpuść masło w rondlu, dodaj cebulę i czosnek. Mieszaj nieustannie, na małym ogniu, aż cebula zrobi się miękka i nabierze złoto- brązowego koloru. Dodaj mąkę, mieszaj długo, żeby nabrała brązowej barwy i połączyła się z cebulą. Dodaj cukier, bulion, wodę, czerwone wino i sherry i zamieszaj, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Dodaj pietruszkę i zamieszaj.
Przed podaniem nasmaruj bułkę z dwóch stron rozpuszczonym masłem. Włóż do piekarnika ustawionego na opcję grillowania i upiec z jednej strony. Przewróć bułkę na druga stronę, posyp serem gruyere. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz do momentu, aż ser się rozpuści. Nalej zupę do miseczek, włóż po 2 kromki bułki do każdej miski i posyp wszystko parmezanem.

Tagi:

sery ser cebula