iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Zupa czosnkowo-serowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa ma naprawdę świetny smak dzięki dodanemu czosnkowi. Jest kremowa i aromatyczna. Można podawać też z grzankami.

Zupa czosnkowo-serowa

Składniki:

Zupa czosnkowo-serowa

 

  • 10 dag sera żółtego,
  • połowa opakowania serka topionego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • mały pęczek kopru,
  • łyżka posiekanej pietruszki,
  • szklanka groszku ptysiowego,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 listki laurowe,
  • 1/3 szklanki śmietany 12%.

Sposób przygotowania:

Zupa czosnkowo-serowa
Bulion doprowadzamy do wrzenia, solimy, pieprzymy, dodajemy listki, przeciśnięty czosnek, starty żółty ser oraz serek topiony. Wszystko gotujemy 10 minut, następnie miksujemy, dodajemy śmietanę, oraz pietruszkę i koper. Podajemy zupę gorącą z groszkiem ptysiowym lub makaronem ugotowanym na półtwardo. 

Tagi:

sery ser