LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Książka Kucharska: 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Zupa drobiowa z kluseczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Treściwa zupa, wyśmienita zarówno na obiad, jak i na kolację.

Zupa drobiowa z kluseczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa drobiowa z kluseczkami

 

  • podudzia kurczaka 2
  • oliwa 2 łyżki
  • cebula 1
  • marchew 2
  • różyczki kalafiora (objętościowo tyle co marchwi, ok. 0, 25 kg)
  • bulion drobiowy 850 ml
  • mieszanka ziół 2 łyżeczki
  • sól pieprz
  • parmezan (lub starty żólty ser do posypania)
  • jajo 1, mąka pszenna (na lane kluseczki) - zamiennie użyc krótkiego makaronu

Sposób przygotowania:

Zupa drobiowa z kluseczkami
Umute podudzia ugotowac. Wyjąc, schłodzic. Pozbawic skórki. Obrane mięso pokroic w grubszą kostkę. Z nagotowanego wywaru usunąc nadmiar tłuszczu. Oczyszczone marchewki i cebulę pokroic w kostkę. Obsmażyc na oliwie razem z różyczkami kalafiora, żeby się przyrumieniły. Warzywa połączyc z bulionem i ziołami. Zagotowac. W między czasie przygotowac ciasto na lane kluseczki (z jaja i mąki, z dodatkiem wody i szczypty soli - ciasto ma byc na tyle gęste, by swobodnie wylewało się z pojemnika). Wylewac na gotującą się zupę. Zagotowac, mieszając, by się kluseczki nie skleiły. Doprawic solą i pieprzem. Do miseczek nałożyc kawałki mięsa, zalac zupą, posypac serem. Podawac z chlebem prosto z pieca.
Zupa drobiowa z kluseczkami
Gotowanie podudzi kurczaka na zupę drobiową.
Zupa drobiowa z kluseczkami
Pokrojone w kostkę mięso z podudzi kurczaka.
Zupa drobiowa z kluseczkami
Obsmażanie marchwi
Zupa drobiowa z kluseczkami
Obsmażanie marchwi