misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Zupa drobiowo -kalafiorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupę doprawić do smaku gałką muszkatołową oraz curry w proszku i zaprawić śmietaną....

Zupa drobiowo -kalafiorowa

Składniki:

Zupa drobiowo -kalafiorowa

 

  • 2 pory
  • 100g selera
  • 300 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 listek laurowy
  • 3/4 l wegetariańskiego wywaru warzywnego (może być instant)
  • 400g kalafiora
  • 1/2łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki łagodnego curry w proszku
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki

 

Sposób przygotowania:

Zupa drobiowo -kalafiorowa
Por oraz seler oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć i gotować w wywarze z przygotowanymi warzywami oraz listkiem laurowym. Gotować pod przykryciem około 25 minut.
Przez ten czas oczyścić kalafior, oddzielić różyczki, umyć.
Mięso z kurczaka i listek laurowy wyjąć z wywaru i postawić z boku. Z warzyw gotowanych w wywarze zrobić puree.
Różyczki kalafiora dodać do zupy. Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę i również włożyć do zupy. Całość gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut.
Zupę doprawić do smaku gałką muszkatołową oraz curry w proszku i zaprawić śmietaną.