Medyta

Medyta

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Zupa dyniowa z grzankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pachnąca tymiankiem zupa z dyni. Lekkostrawna i wegetariańska. Rewelacyjnie smakuje z grzankami domowej roboty.

Zupa dyniowa z grzankami

Składniki:

Zupa dyniowa z grzankami

 

  • 450 g dyni
  • 1 mała cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 850 ml wywaru warzywnego z kostki
  • 1 liść laurowy
  • 65g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • olej, sól

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowa z grzankami
Dynię ugotować i rozdrobnić widelcem. Na oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i marchewkę. Dodać przecier i gotować około minuty. Dodać wywar, liść laurowy i tymianek. Gotować aż marchew zmięknie, około 30 min. Dodać dynię, śmietanę i doprawić solą. Podawać z grzankami.Aby zrobić grzanki: pokroić chleb w kostkę i skropić oliwą z oliwek. Piec w piekarniku około 15 minut (180 stopni). Ja osobiście wolę grzanki z ciemnego pieczywa z pestkami słonecznika. Smacznego!

Tagi:

dynia