jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Zupa dyniowa z mlekiem i korzenną nutą

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

W starych śląskich przepisach znalazłam tą zupę. W mojej świątecznej wersji smakuje wyśmienicie!

Zupa dyniowa z  mlekiem i korzenną nutą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa dyniowa z mlekiem i korzenną nutą

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowa z mlekiem i korzenną nutą
Miąższ dyni i obrane jabłko ścieramy lub kroimy w kostkę, wsypujemy do garnka. Zalewamy je wodą, dodajemy szczyptę soli, goździki, cynamon i skórkę cytrynową - gotujemy ok 10 min na wolnym ogniu. Przecieramy zupę przez sito wraz z wywarem. Mleko mieszamy z mąką , dodajemy je do gotującej zupy. Przyprawiamy solą i cukrem do smaku. Dodajemy łyżeczką masła. Podajemy zupę z ryżem posypaną płatkami migdałowymi, cynamonem i startą skórką cytrynową, udekorowaną listkami mięty. Prosta i pyszna zupa na niedzielne śniadanie i nie tylko.
Zupa dyniowa z  mlekiem i korzenną nutą
Dynię z jabłkiem zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy.
Zupa dyniowa z  mlekiem i korzenną nutą
Ryż gotujemy na sypko ze szczyptą soli - możemy przygotować go wcześniej.
Zupa dyniowa z  mlekiem i korzenną nutą
Zupę dyniową podajemy posypaną cynamonem i płatkami migdałów.