dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Zupa dyniowa z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jesienna zupa na chłodniejsze dni z dyni i czerwonej soczewicy. Gęsta i sycąca. Może stanowić jednodaniowy obiad.

Zupa dyniowa z soczewicą

Składniki:

Zupa dyniowa z soczewicą

zupa

  • 200 g obranej i oczyszczonej dyni
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • ok. 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowa z soczewicą
Dynię obrać i oczyścić z pestek, pokroić w średniej wielkości kostkę. Wrzucić do garnka z gorącą wodą. Doprowadzić do wrzenia, wsypać czerwoną soczewicę.

Doprawić do smaku solą, słodką papryką w proszku i pieprzem cayenne. Gotować około 40 minut.

Na talerzu można ozdobić posypując posiekaną natką pietruszki.