Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Zupa fasolowa z majerankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna, rozgrzewająca zupa fasolowa ... Moja mama przygotowywała ją na wiele sposób jednak ta klasyczna wersja przemawia do mnie najbardziej.

Zupa fasolowa z majerankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa fasolowa z majerankiem

 

  • 2 szklanki fasoli jaś
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g boczku
  • 100 g kiełbasy śląskiej
  • olej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z majerankiem
Fasolkę wsypujemy do garnka, płuczemy i zalewamy świeżą wodą (wody powinno być trzy razy tyle co fasoli) Zostawiamy na 12 godzin po czym dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i łyżeczkę soli - gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około godzinę (powinna być na pół miękka). Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do fasoli i gotujemy przez 20 minut. Boczek kroimy w słupki, kiełbasę w kostkę, zarumieniamy całość na oleju. Czosnek i cebulę obieramy i siekamy drobniutko, dodajemy do smażonki i całość podsmażamy do zarumieniania. Smażonkę przekładamy do fasoli, dodajemy majeranek oraz doprawiamy pieprzem, zagotowujemy. Podajemy na ciepło. 
Zupa fasolowa z majerankiem
fasolę namaczamy a następnie gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim
Zupa fasolowa z majerankiem
podsmażamy boczek z kiełbasą cebula oraz czosnkiem
Zupa fasolowa z majerankiem
do fasoli z warzywami dodajemy podsmażoną kiełbasę boczek czosnek i cebulę
Zupa fasolowa z majerankiem
na koniec dodajemy majeranek i doprawiamy do smaku