Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa fasolowa z papryką i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa fasolowa jest smaczna i sycąca.

Zupa fasolowa z papryką i kiełbasą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa fasolowa z papryką i kiełbasą

 

  • 1 szkl fasoli Jaś
  • 1/2 kg kiełbasy podwawelskiej
  • 1 cebula
  • 1,5 papryki kolorowej
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z papryką i kiełbasą
Fasolę umyć i zamoczyć poprzedniego dnia. Następnie wylać wodę w której się moczyła, wlać świeżą i gotować do miękkości. Gdy fasola jest pół miękka, dodać obraną z osłonki, pokrojoną w pół plasterki kiełbasę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Połączyć z miękką fasolą, dodać koncentrat pomidorowy, zmiażdżony czosnek, ketchup wymieszany z mąką i odrobiną wody, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Zupa fasolowa z papryką i kiełbasą
Do miękkiej fasoli dodać pokrojoną w pół krążki kiełbasę
Zupa fasolowa z papryką i kiełbasą
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną paprykę i cebulę