Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Zupa francuska z mini marchewkami i małżami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Prosta, pyszna zupa francuska z małżami z dodatkiem wytrawnego białego wina i podkreślona delikatnym smakiem duszonych mini marchewek to kwintesencja kuchni francuskiej, która może zagościć w każdej polskiej kuchni

Zupa francuska z mini marchewkami i małżami

Składniki:

Zupa francuska z mini marchewkami i małżami

 

  • 500 gramów małży rozmrożonych
  • Lampka białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 1/3 opakowanie mini marchewek Hortexu
  • Szklanka bulionu warzywnego
  • ¼ szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • Sól , pieprz, cukier
  • ¼ papryczki chilli
  • Garść posiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Zupa francuska z mini marchewkami i małżami
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mini marchewkę Hortexu, posiekaną w kostkę cebulę – całość lekko solimy, pieprzymy i słodzimy, dolewamy połowę bulionu i dusimy całość około 10 minut. Mo miski wlewamy zimną wodę, wkładamy tam małże i te które się otworzyły wyrzucamy, resztę starannie myjemy. Rozgrzewamy patelnie ( taką która ma pokrywkę ). Na rozgrzaną patelnie wrzucamy nasz małże i od razu zalewamy je winem, patelnie przykrywamy, potrząsamy ją i gotujemy małże około 4 minut. Odkrywamy patelnie. Wszystkie małże które zostały zamknięte wyrzucamy. Resztę wyciągamy ze skorupek (kilka zostawiamy do dekoracji) i odkładamy na bok. Wywar z małż przecedzamy przez sitko i dodajemy do marchewki, wlewamy też resztę bulionu i śmietankę. Przyprawiamy solą, pieprzem i dorzucamy papryczkę chilli. Do marchewki dodajemy małże. Podajemy gorące najlepiej w towarzystwie chrupiącej bagietki.

Tagi:

marchewka