cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Zupa francuska z pulpetami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

przepis na zupkę z pulpetami - po francusku

Zupa francuska z pulpetami

Składniki:

Zupa francuska z pulpetami

 

  • ½ kg mięsa rosołowego,
  • ¼ kg mielonej cielęciny,
  • 4 łyżki zielonego groszku,
  • 4 łyżki ryżu,
  • 1 bułka,
  • kostka bulionowa,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 żółtka,
  • 5 dag sera żółtego,
  • 2 litry wody,
  • włoszczyzna,
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa francuska z pulpetami

Ugotować rosół z włoszczyzną oraz kostką bulionową. Osobno ugotować zielony groszek i ryż na sypko. Cielęcinę połączyć z namoczoną bułką i masłem i dusić pół godziny na wolnym ogniu. Po wystygnięciu posolić, dodać surowe żółtka i zrobić małe kulki, które następnie otaczać w mące.


Pulpety ugotować na wodzie. Gdy wypłyną, wyjąć i dodać do rosołu. Na talerzyku podać utarty ser do posypania zupy.