caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Zupa Gargamela

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zupa jagodowa podana w troszkę niecodzienny sposób. Przepis przygotowałam na konkurs Haribo

Zupa Gargamela

Składniki:

Zupa Gargamela

 

  • 2 słoiki jagód w soku własnym (takie jak od dżemu)
  • 1 paczka pianek Haribo w kształcie Smerfów
  • 1/2 szklanki słodkiej smietany
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka ryżu ugotowanego na sypko
  • cukier

Sposób przygotowania:

Zupa Gargamela
Jagody wraz ze sokiem wlac do garnka, dodać 1 szklankę wody. Zagotować.
Mąkę ziemniaczaną rozrobic w 1/4 szklanki wody, wlewać stopniowo do gotujacej się zupy, cały czas mieszajac do momentu aż lekko zgęstnieje. Gotową zupę zdjąć z ognia. W razie potrzeby lekko posłodzic (tak żeby nie była zbyt słodka).
Do oddzielnego naczynia wlac śmietanę, dodac 1/2 paczki pianek i ogrzewać na ogniu, cały czas mieszajac, do momentu aż pianki dokładnie sie stopią.
Na każdy talerz wlać porcję zupy, dodać ryż oraz śmietanę z piankami. Udekorować pozostałą 1/2 paczki pianek.

Zupę możemy tez przygotowac z mrozonych jagód. W sezonie możemy uzyc świażych jagód, wtedy bierzemy 2 szklanki jagód i dodajemy 2 szklanki wody.

Tagi:

ryż