Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa grochowa z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa grochowa z boczkiem jest bardzo smaczna i sycąca. W sam raz na zimowe obiady. Podawać z grzankami lub pieczywem.

Zupa grochowa z boczkiem

Składniki:

Zupa grochowa z boczkiem

 

  • 40 dag grochu
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa z boczkiem
Marchewki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Groch wypłukać namoczyć na 2 godziny, następnie ugotować. Boczek zalać wrzącą wodą, ugotować na pół miękko, dodać startą marchew i pietruszkę, gotować do miękkości. Gdy warzywa i boczek są miękkie, wyjąć boczek i pokroić w kostkę. Warzywa z wywarem i pokrojony boczek połączyć z grochem, dodać posiekany czosnek i majeranek. Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, połączyć z zupą, zagotować. Przyprawić do smaku solą.

Tagi:

groch