Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zupa grochowa z boczkiem i natką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W okresie jesienno-zimowym często przygotowuję zupy grochowe ponieważ potrafią nie źle nas rozgrzać.

Zupa grochowa z boczkiem i natką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa grochowa z boczkiem i natką

 

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa z boczkiem i natką
Umyty boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Przełożyć na nią boczek i zrumienić. Boczek przełożyć do garnka i zalać litrem wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dodać kostkę rosołową. Groch wypłukać i dodać do zupy. Gotować pod przykryciem do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę. Kiedy groch będzie miękki dodać ziemniaki. Kiedy ziemniaki zmiękną zupę doprawić do smaku.Przed podaniem udekorować natką pietruszki. 
Zupa grochowa z boczkiem i natką
Pokrojony w kostkę boczek zrumienić na oliwie.
Zupa grochowa z boczkiem i natką
Dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz kostkę rosołową.
Zupa grochowa z boczkiem i natką
Obrane ziemniaczki pokroić w niewielką kostkę.
Zupa grochowa z boczkiem i natką
Kiedy wszystko jest miękkie zupę doprawić do smaku.

Tagi:

groch