Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Zupa grochowa z grzankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupę można podawać z makaronem.

Zupa grochowa z grzankami

Składniki:

Zupa grochowa z grzankami

 

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa z grzankami
Poprzedniego dnia groch opłukać i namoczyć w wodzie. Groch ugotować w tej samej wodzie, w której się moczył. Kości umyć, rozdrobnić, zalać wodą, dodać ziele angielskie i wygotować, wywar przecedzić. Warzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić zlać wrzącą wodą, dodać boczek wędzony, wywar z kości i ugotować. Boczek wyjąć z wywaru, pokroić w kostkę, usmażyć i dodać do warzyw. Miękki groch przetrzeć do warzyw. Do zupy dodać roztarty z solą czosnek, majeranek, doprawić do smaku solą zagotować. Przygotować grzanki: bułkę pokroić w kostkę, skropić rozpuszczona margaryną i zrumienić w piekarniku. Grzanki dodawać przy podawaniu zupy.

Tagi:

mięso groch