aniabrodawska

aniabrodawska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Zupa grochowa z kapustą kiszoną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Potrawa szybka, łatwa i oczywiście palce lizać.

Zupa grochowa z kapustą kiszoną

Składniki:

Zupa grochowa z kapustą kiszoną

 

  • 3 l wody , ew. mięsny bulion
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 0.5 kg, grochu
  • 3 marchewki, pietruszka
  • pół selera,
  • 2 cwbule
  • 0.5 kg ziemniaków
  • 30 dag kapusty kiszonej
  • cukier, majeranek, pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa z kapustą kiszoną
Groch należy wcześniej namoczyć ( najlepiej na noc ) i ugotować do miekkości. Do gotującej się wody lub mięsnego wywaru wrzucamy pokrojone warzywa i ziemniaki. Kapustę szatkujemy, kroimy na mniejsze części i dusimy w odzielnym naczyniu. Kiedy warzywa będą miękkie,dodajemy do nich groch. Boczek kroimy drobno i przesmażamy z cebulą. Do ugotowanych warzyw i ziemniaków dodajemy ugotowaną kapustę i przesmażony boczek. Wszystko zagotowywujemy, dodajemy majeranku, doprawiamy solą oraz pieprzem i nasza zupka gotowa. - Smacznego -