Katarzyna J.

Katarzyna J.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1167]

Zupa grochowa z makaronem i wędliną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 350
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupa grochowa z makaronem i wędliną- zupa jest bardzo syta. Doskonała jako danie jednodaniowe. Warto ją przygotować.

Zupa grochowa z makaronem i wędliną

Składniki:

Zupa grochowa z makaronem i wędliną

 

  • 300 g grochu łuskanego,
  • 400 g żeberek,
  • 100 g makaronu małe kokardki,
  • 150 g cienkiej kiełbasy,
  • 150 g wędzonki lub baleronu,
  • 1 marchewka,
  • ½ pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • szczypta majeranku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa z makaronem i wędliną
1. Żeberka przekładam do garnka. Zalewam 2 litrami wody. Dodaję kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuję 30 minut. Do wywaru dodaję groch oraz marchewkę, pietruszkę i cebulę. Gotuję około 40 minut.

2. Kiełbasę i wędzonkę (baleron) kroję w kostkę i podsmażam na rumiano na oleju. Wędliny dodaję do zupy. Do wywaru wrzucam makaron. Gotuję 5 minut.

3. Z mąki i masła przygotowuję zasmażkę. Dodaję do zupy. Mieszam i gotuję 3-4 minuty. Zupę doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.

4. Gotową zupę wylewam na talerze i posypuję posiekaną natką pietruszki.