lukaszek33@onet.pl

lukaszek33@onet.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Zupa groszkowa,

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa groszkowa

Zupa groszkowa,

Składniki:

Zupa groszkowa,

 

  • śmietana 12 procentowa
  • vegeta
  • 3 cebule
  • majeranek
  • 500 gram wędzonego boczku
  • 1 duża papryka
  • sól
  • pieprz
  • 4 marchewki
  • pół kilo ziemniaków
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • cała puszka groszku konserwowego

 

Sposób przygotowania:

Zupa groszkowa,
Na sam początek marchewkę umyć i obrać ze zbędnej skórki.Potem zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Surowy boczek pokroić w kostkę. Oczywiście cebulę też obrać i pokroić w kosteczkę.Pokrojony boczek oraz cebula wrzucamy na patelnię mieszając podsmażamy ok. 5 minut. Po usmażeniu do garnka wlać 3 litry wody dodać łyżeczkę vegety, i razem z marchewką zagotować.Surowe ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Tak samo robimy z papryką. Razem z boczkiem i cebulą dodać do zupy.Gotujemy przez ok. 10 minut.Gotując zupę wsypujemy groszek.Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.Zupę doprawiamy solą i pieprzem.Pod koniec mieszamy mą kę ze śmietaną i zaprawiamy danie. Posypujemy majerankiem.