EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Zupa grzybowa leśna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przepis na zupę grzybowa wspaniałą, gęstą zupę, którą możemy się delektować od późnego lata do jesieni. Uwielbiam grzybową z podgrzybków, maślaków, borowików i koźlarzy w dowolnej kombinacji i na różne sposoby. Idealne na wigilijną kolację.

Zupa grzybowa leśna Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa grzybowa leśna

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa leśna

ETAP 1:

Zupa grzybowa leśna
pokroić bardzo drobno pora

Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić kawałki. Marchew obrać i zetrzeć na tarce, por i cebulę bardzo drobno pokroić.

ETAP 2:

Do garnka wlać 2 l wody i dodać porcje rosołową, kostki rosołowe, gotować tak długo aż porcja się ugotuje, wyciągnąć porcje i wyrzucić.

ETAP 3:

Zupa grzybowa leśna
gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut, do miękkości

Do wywaru dodać ziele angielskie, liście laurowe, natkę z pietruszki, marchew, cebule, pora i grzyby gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut, do miękkości. Doprawić vegetą, solą i pieprzem.

ETAP 4:

Zupa grzybowa leśna
Zupę grzybową zagęścić 2 łyżkami mąki rozrobionej w 0,5 szklanki wody, dodać mleko, wymieszać i zagotować.

Zupę grzybową zagęścić 2 łyżkami mąki rozrobionej w 0,5 szklanki wody, dodać mleko, wymieszać i zagotować. Zupę podawać z makaronem. ( w moim przypadku jest to makaron kokardki) Smacznego!