cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Wigilia w trzech odsłonach

Zupa grzybowa na barszczu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Wigilia przedwojenna

Zupa grzybowa na barszczu

Składniki:

Zupa grzybowa na barszczu

 

  • garść leśnych grzybów
  • 2 butelki barszczu białego
  • 3 kostki rosołowe
  • sól
  • maggi
  • 3 łyżki mąki
  • 4- 5 łyżek słodkiej śmietany

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa na barszczu
Grzyby moczymy przez noc, siekamy, gotujemy z nich wywar na 4 litrach wody. Po 30 m inutach gotowania dodajemy białe barszcze z butelki, wrzucamy kostki rosołowe, sól oraz maggi do smaku. By barszcz był nieco delikatniejszy można dodać 2 łyżki masła.

W miseczce rozrabiamy 3 łyżki mąki ze śmietaną, wlewamy odrobinę barszczu, mieszamy i wlewamy do garnka. Barszcz powinien mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Jeśli będzie za rzadki można zagęścić go dodatkowo śmietaną i mąką - jeśli za gęsty - rozrzedzić mlekiem.