edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Zupa grzybowa na indyczych szyjkach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Od dłuższego czasu chodziła za mną zupa grzybowa, a że jesienią zamroziłam sobie kilka porcji leśnych grzybów, śmiało mogłam ulec zachciance

Zupa grzybowa na indyczych szyjkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa grzybowa na indyczych szyjkach

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa na indyczych szyjkach
Szyjki opłukać, zalać 2,5 litra zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, zszumować, dodać ziele angielskie i liść laurowy, lekko posolić i gotować pod przykryciem na małym ogniu dopóki mięso nie zacznie łatwo odchodzić od kości. Mięso i przyprawy wyjąć, a do gorącego wywaru włożyć zamrożone grzyby. Kiedy grzyby się zagrzeją, a wywar znów zacznie wrzeć, dodać startą włoszczyznę oraz obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować na małym ogniu do miękkości składników. Cebulę obrać, drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać do zupy. Całość doprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, zabielić kilkoma łyżkami kremówki (ilość według uznania), pogotować razem jeszcze 2-3 minuty.
Zupa grzybowa na indyczych szyjkach
Z indyczych szyjek i przypraw ugotować wywar.
Zupa grzybowa na indyczych szyjkach
Do gorącego wywaru dodać zamrożone grzyby.
Zupa grzybowa na indyczych szyjkach
Do zupy dodać zrumienioną na maśle cebulę.
Zupa grzybowa na indyczych szyjkach
Zupę doprawić do smaku tymiankiem i zabielić kremówką.