agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

Zupa grzybowa z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna zupa grzybowa na rozgrzanie.

Zupa grzybowa z jajkiem

Składniki:

Zupa grzybowa z jajkiem

 

  • 30 dag grzybów mieszanych
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 2 łyżki puree ziemniaczanego
  • 4 kostki rosołowe
  • sól, pieprz, kwasek cytrynowy
  • natka posiekanej pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z jajkiem
Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie, następnie obrać. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Kolejno podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w plastry i dodać do smażonej cebuli. Podusić około 19 minut. Z kostek rosołowych sporządzić wywar ( tak około 1,5 l ), zagęścić proszkiem ziemniaczanym. Dołożyć grzyby i doprawić solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Do każdego talerza włożyć połówkę jajka i zalać gorącą zupą. Na wierzch posypać posiekaną pietruszką.