BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Zupa grzybowa z kurek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Polecam smaczną żupę grzybową z kurek. Zupka zagęszczona jajkiem wymieszanym z mąką smakuje wybornie. Jak tylko kurki się pojawią to tej zupy nie może zabraknąć na moim stole.

Zupa grzybowa z kurek

Składniki:

Zupa grzybowa z kurek

 

  • grzyby kurki około 400 g,
  • cebula 1 szt,
  • marchewka 1 szt,
  • masło klarowne
  • ziemniaków 5 -6
  • bulionu mięsnego około 1,5 litra,
  • jajka 2,
  • mąka 2 -3 łyżki,
  • natka pietruszki lub koperek zielony,
  • sól, pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z kurek
Grzybki kurki myjemy i oczyszczamy.

Następnie kroimy na mniejsze kawałki. 

Obieramy i kroimy cebulę w kostkę a następnie przesmażamy w rondlu na maśle dodając oczyszczone pokrojone kurki oraz startą na tarce marchewkę.

Podsmażamy około 10 - 15 minut mieszając.

Do ugotowanego wcześniej bulionu mięsnego wkładamy podsmażone kurki wraz z cebulą.

Dodajemy obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotujemy ok. 30 min, tak by ziemniaczki były miękkie. 

Pod koniec gotowania dodajemy roztrzepane z mąka jajka (mieszając).

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz przyprawą uniwersalną.

Do gotowej zupy możemy dodać posiekany koperek albo natkę pietruszki.