alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Książka Kucharska: 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Zupa grzybowa z łazankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pachną zupa grzybowa z świeżymi leśnymi grzybkami i łazankami.

Zupa grzybowa z łazankami

Składniki:

Zupa grzybowa z łazankami

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z łazankami
Grzyby oczyścić, pokroić, zalać woda i gotować około 5 min. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać aż warzywa się zeszklą. Wlać bulion dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości. Wlać wodę z podgotowanymi grzybami doprowadzić do wrzenia. Do śmietany wlać dwie łyżki gorącej zupy, wymieszać wlać do zupy. Zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Dodać makaron ugotowany w osolonej wodzie al dente. Doprawić do smaku. Przed podanie posypać pokrojoną zieloną pietruszką.