migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa grzybowa z łazankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna aromatyczna zupka grzybowa z suszonych grzybków. Moja wersja jest akurat wigilijna - postna na bulionie warzywnym ale można przygotować na bulionie mięsnym.

Zupa grzybowa z łazankami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa grzybowa z łazankami

 

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 60 g suszonych grzybów ( u mnie głównie kapelusze podgrzybków i prawdziwków)
  • sól do smaku
  • 3-4 łyżki śmietany 18 %
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łazanki (lub inny makaron)

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z łazankami
Grzyby namoczyć wcześniej w letniej wodzie, ok 1-2 godzinki. Nastepnie grzyby osączyć z wody, zalać bulionem i ugotować do miękkości na wolnym ogniu. Potem grzybki wyłowić lub po prostu wywar przecedzić przez sitko do drugiego garnka. Ugotowane grzyby pokroić na paseczki. Wywar grzybowy zabielić śmietaną. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zahartować gorącym wywarem grzybowym, dodać do garnka. Dodać też pokrojone grzyby i wszystko zagotować. Do smaku doprawić solą. Gdyby zupa miała zbyt mocny aromat grzybowy dolać bulionu warzywnego. Podawać z łazankami lub innym makaronem. 
Zupa grzybowa z łazankami
Grzyby namoczyć wcześniej w letniej wodzie, ok 1-2 godzinki.
Zupa grzybowa z łazankami
Nastepnie grzyby osączyć z wody, zalać bulionem i ugotować do miękkości na wolnym ogniu. Potem grzybki wyłowić lub po prostu wywar przecedzić przez sitko do drugiego garnka. Ugotowane grzyby pokroić na paseczki.
Zupa grzybowa z łazankami
Mąkę wymieszać ze śmietaną i zahartować gorącym wywarem grzybowym, dodać do garnka. Dodać też pokrojone grzyby i wszystko zagotować.
Zupa grzybowa z łazankami
Makaron do zupki ugotowac al'dente, u mnie łazanki