madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Zupa grzybowa z maślaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie wykorzystamy w pełni sezonu grzybowego bez przygotowania zupy grzybowej, podobno najlepsza jest z prawdziwków, kań i maślaków.

Zupa grzybowa z maślaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa grzybowa z maślaków

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z maślaków
Grzyby czyścimy i kroimy w kostkę, następnie obieramy marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki i także kroimy w kostkę. Wszystko to wrzucamy do rosołu ( ja wykorzystałam tradycyjny rosół z kurczaka, gotowany z włoszczyzną i przyprawami, jeśli posłużymy się wywarem z kostki rosołowej, pewnie będzie trzeba użyć dodatkowych przypraw) i gotujemy ok. pól godziny. W między czasie dodajemy do gotującej się zupy cebulę obraną i pokrojoną w drobną kosteczkę a następnie zeszkloną na oleju. Gdy warzywa i grzyby będą miękkie, zaciągamy zupę zawiesiną z mąki i wody, a po zagotowaniu wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem.
Zupa grzybowa z maślaków
Maślaki oczyszczamy i kroimy w kosteczkę
Zupa grzybowa z maślaków
Obrane warzywa także kroimy w kosteczkę
Zupa grzybowa z maślaków
Cebulkę szklimy na rozgrzanym oleju i dodajemy do zupy
Zupa grzybowa z maślaków
Wszystko gotujemy około pół godziny aż będzie miękkie