Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zupa grzybowa z natką i śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna zupka z leśnymi grzybami często gości na naszym stole - nie tylko w sezonie, ponieważ zawsze sporo grzybów mrożę, aby móc się ich smakiem cieszyć cały rok.

Zupa grzybowa z natką i śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa grzybowa z natką i śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z natką i śmietaną
Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach. Zalać litrem wody. Dodać umyte i pokrojone podgrzybki. Gotować pod przykryciem z dodatkiem kostki grzybowej. Dodać pokrojony w plastry czosnek. Ziemniaki pokroić w kostkę i kiedy grzyby będą prawie miękkie dodać do zupy. Natkę pietruszki posiekać. Dodać do gotującej się zupy. Kiedy wszystko będzie miękkie śmietanę wymieszać z 1/2 szklanki wywaru i wlać do zupy. Doprawić. Podawać na gorąco. 
Zupa grzybowa z natką i śmietaną
Jarzynkę zalać wodą dodać grzyby i gotowac pod przykryciem.
Zupa grzybowa z natką i śmietaną
Do zupy dodać pokrojony w plastry czosnek.
Zupa grzybowa z natką i śmietaną
Dodać ziemniaki i posiekaną natkę pietruszki.
Zupa grzybowa z natką i śmietaną
Zupę zabielić śmietaną i doprawić do smaku.