ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Zupa grzybowa z suszonych grzybów z ziem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pożywna i dietetyczna zarazem zupa bez mięsa.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów z ziem

Składniki:

Zupa grzybowa z suszonych grzybów z ziem

 

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • pół selera
  • 1 por
  • zielona pietruszka
  • 4 średnie ziemniaki
  • 100 g grzybów leśnych suszonych
  • 2 kostki rosołowe
  • 3 łyżeczki śmietanki UHT
  • sól
  • pieprz
  • maggi

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z suszonych grzybów z ziem
Grzyby zalewamy wodą. Moczymy aż zmiękną (ok. kilku godzin). Marchew, pietruszkę korzeń oraz seler myjemy i obieramy. Por myjemy i kroimy w talarki. Warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy wodę w której moczyły się grzyby, gotujemy razem z kostkami rosołowymi aż warzywa zmiękną. Grzyby kroimy drobno, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby i ziemniaki wrzucamy do gotującego się wywaru warzywnego. Wszystko gotujemy aż ziemniaki i grzyby zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i maggi. Dodajemy śmietankę. Na talerzu zupę dekorujemy posiekaną natką pietruszki.